Alusdokument Riigi Teatajas: Ainevaldkond „Tehnoloogia”

Nädalatundide maht: 5

Kooliastme lõpuks taotletavad teadmised, oskused ja hoiakud

  • 1. Tunneb, valib ja kasutab mitmesuguseid õpitud materjale ning töövahendeid
  • 2. Kasutab materjale ja töövahendeid säästlikult ning järgib oma tegevuses jätkusuutlikkuse põhimõtteid
  • 3. Tunneb ohutusnõudeid ja järgib ohutu töötamise reegleid
  • 4. Mõistab töö terviklikkust ideest teostuseni, kavandades ning tehes oma tööd omandatud teadmiste ja oskuste baasil
  • 5. Järgib suulisi ja kirjalikke juhiseid ning mõistab koostöö olulisust
  • 6. Tunneb ära ning rakendab teistes ainetes õpitud teadmisi ja oskusi praktikas
  • 7. Tunneb ja väärtustab kodukoha ning Eesti kultuuri- ja toidutraditsioone
  • 8. Selgitab tervisliku toitumise põhitõdesid ja rakendab neid
  • 9. Vastutab enda töö ja selle tegemise eest
  • 10. Kirjeldab ja hindab oma tööd, tööprotsessi ja lõpptulemust
  • 11. Teab ja järgib hügieeni, korra ja puhtuse nõudeid.
  • 12. Tunneb rahulolu praktilisest eneseteostusest

Õpitulemused

  • 1. Tunneb erinevaid tööks sobilikke materjale, sh toiduaineid ja nende omadusi
  • 2. Valib ja kasutab eesmärgipäraselt töövahendeid, töötlusviise ning materjale
  • 3. Leiab vajalikku infot teabeallikatest ja pakenditelt ning väärtustab intellektuaalset omandit, lähtudes autoriõigusest
  • 4. Kasutab ohutult õigeid töövõtteid ning tehnikaid materjalide, sh toiduainete töötlemisel
  • 5. Planeerib õpetaja juhendamisel oma ja/või rühma terviklikku tööprotsessi
  • 6. Kavandab omandatud töövõtete baasil jõukohaseid esemeid üksi ja/või rühmas, oskab kasutada videojuhendit
  • 7. Töötab sihikindlalt ja viib kavandatu lõpule
  • 8. Kasutab materjale ja toiduaineid säästlikult ning leiab võimalusi materjalide taaskasutuseks
  • 9. Rakendab teistes ainetes õpitut ja loob seoseid erinevate eluvaldkondadega
  • 10. Teab ja kasutab kavandades rahvuslikke kujunduselemente ning tunneb Eesti rahvuslikku käsitööd ja rahvustoite
  • 11. Rakendab tervisliku toitumise põhitõdesid toidu valmistamisel
  • 12. Mõistab rühmas töötamise või töö jaotamise olulisust ühise eesmärgi saavutamisel
  • 13. Esitleb oma ja/või rühma töö lõpptulemust, analüüsib ja põhjendab tööprotsessi valikuid kas suuliselt või kirjalikult, kasutades sealhulgas digivahendeid
  • 14. Järgib töötades hügieeni-, korra- ja puhtusenõudeid, korrastab oma töökoha ning töövahendid
  • 15. Teab materjalide ja toiduainete säilitamise nõudeid