Alusdokument Riigi Teatajas: Ainevaldkond „Tehnoloogia”

Nädalatundide maht: 5

Kooliastme lõpuks taotletavad teadmised, oskused ja hoiakud

  • 1. Valib oma ideede teostamiseks sobivaid materjale, töövahendeid, seadmeid, masinaid ja töötlemisviise turvaliselt ning otstarbekalt, teadvustades nende mõju majandus-, sotsiaal- ja looduskeskkonnale
  • 2. Kasutab erinevaid teabeallikaid loova mõttetöö ja praktilise tegevuse ühendamiseks
  • 3. Kavandab, planeerib, teostab ja mõtestab töö protsessi põhimõttel ideest teostuseni, arvestades eesmärgistatud tulemust ning esteetilisust
  • 4. Valib ja kasutab teistes õppeainetes õpitud teadmisi ning seostab neid igapäevaeluga
  • 5. On ettevõtlik ning lahendab loovalt esile kerkinud probleeme nii iseseisvalt kui ka rühmas
  • 6. Väärtustab Eesti ja teiste rahvaste kombeid ning esemelise ja toidukultuuriga seotud traditsioone
  • 7. Teeb vahet toitumise eripäral (kultuuriline, tervisest lähtuv jm) ning oskab neid teadmisi rakendada toitu valides ja valmistades
  • 8. Esitleb ning põhjendab tehtud valikuid ja tööprotsessi nii suuliselt kui ka kirjalikult
  • 9. Analüüsib ning hindab nii enda kui ka teiste tööd ja selle lõpptulemust
  • 10. Teadvustab praktiliste eluoskuste valdamise vajalikkust
  • 11. Väärtustab loovat isetegemist ning sellega seonduvat vaimset heaolu ja tervislikku eluviisi
  • 12. Hindab enda huve ja sobivust erinevateks ametiteks või hobidega tegelemiseks

Õpitulemused

  • 1. Kasutab tööd kavandades ainealast kirjandust ja teabeallikaid kooskõlas autoriõigusega
  • 2. Hindab infoallikates, sh pakenditel sisalduvat teavet kriitiliselt ja analüüsib selle põhjal oma tarbimisharjumusi ning teadlikke tarbimisvalikuid
  • 3. Valib ja kombineerib materjale, sh toiduaineid eri töötlusviiside jaoks
  • 4. Kasutab sobilikke materjale, töövahendeid, -pinke, masinaid ning viimistlus- ja/või kaunistusvõtteid eesmärgipäraselt
  • 5. Oskab koostada eelarvet toote valmistamiseks
  • 6. Järgib tervisekaitse- ja tööohutusnõudeid
  • 7. Planeerib iseseisvalt või rühmas tervikliku tööprotsessi ning funktsionaalse ja esteetilise tulemuse
  • 8. Teab jäätmete käitlemise ning keskkonnahoiu põhilisi nõudeid ja ressursside säästliku kasutamise mõju tervisele ning sotsiaal-, majandus- ja looduskeskkonnale
  • 9. Leiab ülesannete täitmiseks loovaid lahendusi üksi ja/või rühmas, kasutab teadlikult teistes ainetes õpitut
  • 10. Tunneb peamisi Eesti kultuuri-, käsitöö- ja toitumistavasid
  • 11. Võrdleb eri rahvaste kultuuritavasid ja rahvustoite
  • 12. Teab toitumistavasid mõjutavaid tegureid ja toitumise eripärasid ning rakendab neid toitu valmistades
  • 13. Esitleb, analüüsib ja põhjendab tööprotsessis tehtud valikuid ning lõpptulemust kas suuliselt või kirjalikult, kasutades sealhulgas digivahendeid
  • 14. Annab enda ja teiste tehtule konstruktiivset tagasisidet
  • 15. Leiab õpitus seoseid igapäevaelu ja erinevate ametite ning hobidega